LMF-årsmøde 2025 finder sted på Østergaards Hotel i Herning fra d. 26.09 til 28.09. 2025. Sæt gerne X i din kalender.

“Gud giver vækst”. Andagt af Elizabeth Padillo Olesen

1. Korinterbrev 3:6-9

Jeg plantede, Apollos vandede, men Gud gav vækst, så hverken den, der planter, eller den, der vander, er noget, men det er Gud, som giver vækst. Den, der planter, og den, der vander, er ét, og enhver skal få løn efter sit arbejde. For vi er Guds medarbejdere, og I er Guds mark, Guds bygning.

Vi kan plante frø, men det er ved Guds regn og solskin, de kan spire. Vi kan hjælpe med at pleje det, vi har plantet, men det er Gud, der trods alt giver vækst. Dette princip findes i mange aktiviteter, som mennesker forsøger at gøre. Vi kan bygge og genopbygge, og det, vi har formået at gøre, vil have fremgang, hvis Gud giver vækst til det, vi har startet. Vi missionerer forskellige steder i Guds verden, men det er Guds Ånd, der åbner menneskets hjerter for at tage imod evangeliet.

Lad os fortsætte med at plante frø af kærlighed og håb, uanset hvor vi er, vel vidende, at vi er Guds medarbejdere på Guds egen mark, i Guds verden. I vores nutid, rystet af konflikter, krige og naturkatastrofer, er det en kristen nødvendighed at plante frø af kærlighed, håb og harmoni blandt folk i vores ene verden.

Lad mig dele et frø, der blev plantet i 2010, og som har spredt aktiviteter for respekt og harmoni blandt folk af forskellige religioner og endda blandt dem uden tro. Det blev startet af en muslimsk leder, kongen af Jordan, Hans Majestæt Kong Abdullah ll. Han kom med et forslag om at have en uge med World Interfaith Harmony Week. Dette forslag blev gjort til en resolution og blev ratificeret af FN’s generalforsamling nr. 65. Den første uge i februar hvert år blev valgt som tidspunkt for den globale afholdelse af denne FN-begivenhed. Lande, regeringer, institutioner, foreninger – private eller offentlige – bliver bedt om at overholde World InterFaith Harmony Week ved aktiviteter i denne uge. Senere blev denne FN-uge forlænget til at vare fra den sidste uge i januar til den første uge i marts. Alle planlagte arrangementer skal indsendes til hjemmesiden og vil være tilgængelige for resten af verden at kende og få inspiration fra. De, der tilmelder sig og rapporterer deres aktiviteter, får også præmier og anerkendelse.

Kærlighed til Gud og kærlighed til næsten er kerneprincipper i jødedommen og i kristendommen. Jesus selv sammenfattede de ti bud fra Det Gamle Testamente til ét: “Elsk din Gud af hele dit hjerte, af hele din sjæl, af hele dit sind og elsk din næste som dig selv.” Denne ratificerede resolution, der beder folk af alle religioner såvel som ikke-troende om at overholde FN’s World Inter Faith Harmony Week hvert år, er en invitation til at plante frø af kærlighed, håb og harmoni blandt folk fra forskellige kulturer og religioner. Vi er alle elskede af Gud på vores ene jord.

Fra Tværkulturelt arbejde i Kolding Provsti nåede vi at indsende 5 til 8 aktiviteter hvert år gennem de seneste 7 år og i det 5. år, i 2023, blev vi tildelt sølvmedalje og en kontant præmie af Kongeriget Jordan. Vi skulle til den jordanske ambassade i Norge for officielt at modtage prisen. Pengepræmien gik til at støtte vores kirketjeneste for fremmede og flygtninge.

Nogle af de aktiviteter, vi indsendte, var følgende:

  • Kunstudstilling med kunstnere fra forskellige trosretninger om emnet kærlighed til Gud og kærlighed til næsten på hovedbiblioteket i Kolding.
  • International gudstjeneste med inviterede gæster fra forskellige etniske organisationer og deling af et måltid eller snacks, kaffe og te.
  • Program for kvinder – deling af en bestemt del af vores kulturer i sange, påklædning eller mad.
  • Besøg i gymnasieskoler af en muslimsk Iman og en kristen præst for at tale med eleverne om de religiøse praksisser mellem disse religioner for mulig dialog.
  • Arrangement med fællessange om kærlighed og fællesskab eller at skrive digte om tolerance.
  • Spise sammen, og folk medbringer deres egen mad.
  • At lære dansk med nogle tekster om mennesker gennem historien, som i deres liv har arbejdet for medfølelse og forsvar for menneskerettigheder.
  • Paneldiskussion med nogle religiøse ledere.

Det er blot nogle få eksempler af det, som vi har udført i de foregående år.

Møderne fik fremmede til at føle, at de blev set som medmennesker, der kunne bidrage med noget; med det, de har fra deres egen jord, mad, sange og talenter. Væksten ses, når folk ikke længere er bange for kirken, men de er villige til at gå ind i denne bygning, dele deres egen mad og opbygge venskab med andre. At de er åbne for at høre budskabet om evangeliet og opdager, at det ikke er noget farligt. Det giver liv og glæde og bliver styrket af lokale medlemmer i kirken, som er meget villige til at byde dem velkommen og inkludere dem i aktiviteter, da de også er en del af vores lokalsamfund.

Væksten er ikke nødvendigvis antallet af personer, der bekræfter at have et positivt syn på, hvad kirken gør, men at det giver en ny dimension til deres forståelse af, at der faktisk er mennesker, som ikke betragter dem som fjender, fordi de er fremmede eller indvandrere, men som rigtige mennesker, der også har noget at bidrage med.

Væksten ses i Kristi Ånd, der også bringer værdi af de fremmede som Guds folk og ikke som fjender. At vi, de lokale danskere, også har mulighed for at lytte til deres historier og høre fra deres land gennem deres egne historier og oplæg. Væksten i det, der er blevet plantet gennem alle årene, er forståelsen af, at vi alle har brug for hinanden i vores bestræbelser på at leve som værdige mennesker med de medfødte evner til at blive hørt og fejret. I disse møder har vi også mulighed for at dele vores tro på Jesus Kristus som Herre og Frelser.

Der er mange måder at plante frø af kærlighed og harmoni på, som bringer glæde og fællesskab, og som gør os i stand til at dele vores egen tro, samtidig med at vi lytter til, hvad andre tror på i deres egen religion.

Jeg ser stadig dette foretagende som en del af vores kald som kristne missionærer og som venner og støtter af vores LMF-missionærer over hele verden.

Hvis du er interesseret i at vide mere om dette initiativ og foretagende med at plante et frø af kærlighed, håb og og harmoni, kan du tjekke denne hjemmeside for FN’s World InterFaith Harmony Week.

The Event Report

Du kan også læse nogle af vores rapporter. At læse rapporter fra andre lande giver også inspiration.

Elizabeth Padillo Olesen

Tidligere koordinator for Kolding Provstis Tværkulturelle arbejde (2010-2023)

Medlem af LMF’s bestyrelse i Danmark